Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Rio de Janeiro

Ontdek

Gaspar de Lemos ontdekte in januari 1502 de grote baai van Rio de Janeiro. Hij dacht dat het de monding van een rivier was. En verzon de naam van de stad die letterlijk ‘januari rivier’ betekent. Rio wordt beschouwd als een van de mooist gelegen steden ter wereld!

Bij aankomst wordt je met open armen ontvangen. Door Christus de Verlosser. En natuurlijk ook door de Brazilianen zelf. Het bekende beeld staat op 710 meter hoogte. Pak de tandratbaan om hem van dichtbij te bekijken. En geniet van het prachtige uitzicht over de stad!

Bezoek het 7 kilometer lange stadsstrand. Vol met voetballende mannen en schaars geklede vrouwen. Copacabana en Ipanema zijn de bekendste. Op de boulevard vind je talloze leuke barretjes, winkels en restaurants. Zien en gezien worden dus!

Rio is een drukbezochte stad. Zoek je wat rust? Ga dan naar Jardim Botanico. Eén van de prachtige botanische tuinen. Deze tuin werd in het begin van de 19e eeuw aangelegd. En ontwikkelde zich tot één van de mooiste tuinen van Brazilië. Hou je wel van drukte? Ga dan naar Rio als het Carnaval is. Dit wordt hier gigantisch groot gevierd!

Info

Eten

Langs de straten en stranden staan honderden eetkraampjes. En de porties die je krijgt zijn enorm. Delen dus! Brazilië heeft, naast Japan, de meeste Japanse inwoners. Hou je van sushi? Dan ben je in Rio dus op het goede adres. Verder vind je in de stad een veel verschillende keukens. Zoals Italiaans, Afrikaans en Indiaas.

Liever typisch Braziliaans? Ga een hapje eten bij Casa da Feijoada. Feijoada is ook de naam van het nationale gerecht van Brazilië. Een stoofpot van zwarte bonen en verschillende soorten varkensvlees. Zeker het proberen waard!

Koffie is één van de belangrijkste exportproducten. En zonder twijfel dé favoriete drank van de Brazilianen. Daardoor krioelt het in Rio van de koffietentjes. Drink je koffie bijvoorbeeld bij Curto Café. Het gezelligste en speciaalste koffietentje in de stad. Klanten mogen zelf bepalen wat ze voor de koffie betalen. Leuk is dat iedereen er veel voor over heeft!

Vervoer

Autorijden kan. Maar kijk uit want het verkeer is erg chaotisch. Neem het openbaar vervoer. Dit is goedkoop en efficiënt! Overdag is het super om een fiets te huren. Of Rio lekker te voet te verkennen. Maar we raden je af dit te doen als het donker is. Plus: let altijd goed op je spullen!

Goed om te weten

Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Reel
Taal: Portugees

Kijk

Dennis is vanavond voor het laatst in Brazilië. In één van de mooist gelegen steden ter wereld: Rio de Janeiro! Hij bezoekt de beroemde stranden, trekt de heuvels in en eindigt zijn reis bij de wereldberoemde beeld van Christus de Verlosser. Maar er is nog een kenmerkende plek voor Rio die hij zeker niet wil overslaan. De trap Escadaria Selarón van kunstenaar Jorge Selarón.