Vanaf 25 augustus een nieuw seizoen op

NPO 3

Rio de Janeiro

Ontdek

Ontdekkingsreiziger Gaspar de Lemos ontdekte in januari 1502 de grote baai van Rio de Janeiro. Hij dacht dat het de monding van een rivier was, dus verzon de naam van de stad. Die betekent namelijk letterlijk ‘januari rivier’. Rio wordt door veel mensen gezien als een van de mooist gelegen steden ter wereld.

Bij aankomst word je met open armen ontvangen door Christus de Verlosser en door de Brazilianen zelf. Het bekende beeld Christusbeeld staat op 710 meter hoogte. Pak de tandratbaan om hem van dichtbij te bekijken en geniet van het prachtige uitzicht over de stad!

Bezoek het zeven kilometer lange stadsstrand dat vol is met voetballende mannen en schaars geklede vrouwen. Copacabana en Ipanema zijn de bekendste stranden van Rio. Op de boulevard vind je talloze leuke bars, winkels en restaurants. Het is hier een kwestie van zien en gezien worden.

Rio is een drukbezochte stad. Zoek je wat rust? Ga dan naar Jardim Botanico., een prachtige botanische tuin. Deze tuin werd in het begin van de 19e eeuw aangelegd en ontwikkelde zich tot een van de mooiste tuinen van Brazilië. Hou je wel van drukte? Ga dan naar Rio als het Carnaval is. Dat wordt hier gigantisch groot gevierd!

Info

Eten

Langs de straten en stranden staan honderden eetkraampjes en de porties die je krijgt zijn enorm. Brazilië heeft, buiten Japan, de meeste Japanse inwoners. Als je van sushi houdt, zit je hier dus op het goede adres. Verder vind je in de stad verschillende keukens zoals Italiaans, Afrikaans en Indiaas.

Liever typisch Braziliaans eten? Ga dan eten bij Casa da Feijoada. Feijoada is ook de naam van het nationale gerecht van Brazilië: een stoofpot van zwarte bonen en verschillende soorten varkensvlees. Zeker het proberen waard!

Koffie is één van de belangrijkste exportproducten en zonder twijfel de favoriete drank van de Brazilianen. Daardoor krioelt het in Rio van de koffietentjes. Drink je koffie bijvoorbeeld bij Curto Café, gezellige en speciale koffietent in de stad. Klanten mogen hier zelf bepalen wat ze voor de koffie betalen. Leuk is dat iedereen er veel voor over heeft!

Vervoer

Autorijden kan, maar kijk uit wel uit. Het verkeer is erg chaotisch. Een andere optie is het openbaar vervoer, wat goedkoop en efficiënt is. Overdag is het heerlijk om een fiets te huren of Rio lekker te voet te verkennen. We raden je af dit te doen als het donker is. Plus: let altijd goed op je spullen!

Goed om te weten

Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Reel
Taal: Portugees

Kijk

Dennis is vanavond voor het laatst in Brazilië. In één van de mooist gelegen steden ter wereld: Rio de Janeiro! Hij bezoekt de beroemde stranden, trekt de heuvels in en eindigt zijn reis bij de wereldberoemde beeld van Christus de Verlosser. Maar er is nog een kenmerkende plek voor Rio die hij zeker niet wil overslaan. De trap Escadaria Selarón van kunstenaar Jorge Selarón.