Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

Atacama woestijn

Ontdek

Je adem stokt in de Atacama woestijn. En niet alleen vanwege het mooie landschap. De lucht is er enorm ijl. Dat komt door de hoogte. Geiserveld Tatio ligt bijvoorbeeld op 4400 meter. Beter neem je dus pilletjes mee tegen hoogteziekte. En drink genoeg water. We overdrijven niet!

Over drijven gesproken, dat kan goed in de Laguna Cejar. Minder bekend dan de Dode Zee maar net zo zout. Laat dat luchtbedje dus maar thuis! Iets levendiger is Los Flamencos National Reserve. Hier check je drie flamingo soorten en prachtige zonsondergangen. Je kan mee met een trip of zelf op een mountainbike stappen.

De Atacama woestijn is de droogste plek op Aarde. Daarom testte NASA hier autootjes om later naar Mars te sturen. Vet om te zien zijn de Monjes de la Pacana. Deze rotsen staan in the middle of nowhere. Op bijna 5000 meter hoogte! Ze worden ook wel de monniken van de woestijn genoemd.

Monniken of geen monniken, feesten kan sowieso. Maar als je wilt drinken moet je eerst eten bestellen. Chilenen houden niet van drinken op een lege maag. Vraag de barman naar de vetste feesten. Zo kom je terecht bij secret party’s waar je je eigen drank meeneemt. 

Info

Eten

Na al dat zandhappen is het tijd voor écht eten. San Pedro de Atacama is een klein woestijnstadje. Dan denk je misschien: eenvoudig eten. Toch is er van alles wat. Voor soepen en hamburgers ga je bijvoorbeeld naar Red Deli of Adobe. Biologisch eten kan bij Emporio Queaso y Oliva. San Pedro de Atacama heeft zelfs een vegetarisch restaurant. Voor ieder wat wils! 

Vervoer

Met de bus kom je er wel. Zo reis je makkelijk van Calama naar San Pedro de Atacama. Pas op! Je kan een auto huren, maarrr let op je benzine. Want tussen Calama en San Pedro de Atacama is er geen tankstation. Geen water. En geen eten. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. San Pedro de Atacama is klein genoeg om er met de mountainbike te toeren. Die huur je al vanaf ongeveer acht euro per dag. 

Goed om te weten

Beste reistijd: November t/m mei
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Chileense Peso
Taal: Spaans

Kijk

Dennis begint aan het laatste deel van zijn trip door Chili. In de woestijn die hij bezoekt, wordt met 66 antennes de ruimte afgezocht. Die kijken lichtjaren terug, op zoek naar leven. Op 5000 meter hoogte krijgt Dennis wel last van hoogteziekte!