Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

De hike die je niet mag missen in Canada

Banff National Park in Alberta, Canada moet je gewoonweg gezien hebben. Het is het oudste natuurpark van Canada en misschien ook wel de mooiste. We lichten de populaire trail door Johnston Canyon uit; een perfecte route voor de beginnende, natuurliefhebbende hiker. 

We zeiden het al: deze hike is geen 'verborgen parel', maar nogal populair. Toch laten we zien waarom je Johnston Canyon bezocht moet hebben (en dan toch het liefst bij zonsopgang zónder alle anderen). 

Foto: Galyna Andrushko / Shutterstock.com

De Johnston Canyon bewandel je voor een groot deel over een houten pad, dat glibberig kan worden na regenval of met vriestemperaturen. Ondertussen passeer je veel helderblauwe watervallen, met als hoogtepunten de Lower Falls en de Upper Falls.

Foto: Chantal de Bruijne / Shutterstock.com

De wandeling naar de Lower Falls en terug is zo'n 2,2 kilometer, maar we raden je ook zeker aan om de Upper Falls mee te pakken. Dan zit je op zo'n 5,4 kilometer retour. 

Foto: Kelly van Dellen / Shutterstock.com

De meeste hikers stoppen bij de Upper Falls, maar juist daarom zeggen wij: zet nog even door. Je hebt het rijk voor je alleen als de doorgaat naar de Ink Pots. Dit zijn verschillende kleine waterbronnen die turquoise kleuren. Af en toe verschijnen er door opstijgende luchtbubbels zwarte cirkels in de poelen, vandaar de verwijzing naar een inktpot. Het pad ernaartoe is steil, maar je wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Kijk maar. 

Foto: Wei Seah / Shutterstock.com

Elk seizoen heeft z'n charme in Banff National Park. In de zomer is de temperatuur zeer aangenaam en is het lang licht. Dat zijn natuurlijk de ideale omstandigheden om in het park te kamperen of te zwemmen, varen en watersporten in Lake Minnewanka. De UV-straling is in Banff het hele jaar door heel sterk, dus blijven smeren.

Foto: Chase Clausen / Shutterstock.com

Het winterseizoen duurt, net als in heel Canada, lang in Banff. Het begint met sneeuwen rond november en de sneeuw blijft liggen tot ongeveer april. Dat zorgt voor kou, maar ook voor idyllische plaatjes. 

Foto: Eva Hawker / Shutterstock.com

Hartje winter bevriezen de watervallen zelfs; iets waarvoor je de ijzige temperaturen met liefde trotseert. Met een beetje geluk zie je zelfs ijsklimmers. 

Foto: Ferenc Cegledi / Shutterstock.com

Foto: Ilhamchewadventures / Shutterstock.com

Vlakbij Johnston Canyon ligt een geheime route. Bestemming: het perfecte Instagram-kiekje. Je hebt de onderstaande foto vast al eens voorbij zien komen op sociale media. Maar laat het bij plaatjes kijken en beloop dit onofficiële pad niet. Deze fotografiefanaten hebben namelijk de leefomgeving van de zwarte gierzwaluw verstoord. Waar er eerst vijftien nesten waren, zijn er nu een of twee. Bovendien is Banff National Park ook op de gebaande paden prachtig genoeg. 

Foto: Sopotnicki / Shutterstock.com

Iets dichter bij huis zoeken? Deze Europese kloof heeft wel wat weg van de Johnston Canyon en is ook perfect voor een wandeling.