Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

De 7 vreemdste meren ter wereld

Jellyfish Lake, Palau
Heerlijk poedelen tussen een leger van kwallen: bij Jellyfish Lake in Palau is het mogelijk! Nu denk je waarschijnlijk: ‘ik eet nog liever een Chinees telefoonboek op.’ En dat begrijpen we heel goed. Maarrr de kwallenbende in dit meer behoort tot de enige ongevaarlijke kwallensoort ter wereld. Een potje zwemmen tussen deze kudde tentakels is dus no problemo! De kwallen kunnen je namelijk niet steken. 

Laguna Colorada, Bolivia
Dit indrukwekkende Boliviaanse meer heeft zijn donkerrode kleur te danken aan plankton, rode algen en andere micro-organismen. Maar het meer krijgt een nóg toffere look door de zeldzame puna flamingo’s die in het water flaneren. De flamingo’s geven namelijk een bijna tropisch tintje aan dit buitenaardse landschap!

Lake Kaindy, Kazachstan
Een sprookje? Of eerder een horrorfilm? Welke vergelijking ook passender is, bij Lake Kaindy knipper je wel twee keer met je ogen. Het meer zou je kunnen omschrijven als een verzopen dennenbos. Lake Kaindy is namelijk ontstaan na een aardverschuiving, die een natuurlijke dam creëerde. Het regenwater dat hierdoor niet weg kon stromen, heeft de vallei doen ontstaan. 

Lake Baikal, Rusland
Dit Siberische meer is eentje waar je “U” tegen zegt. Niet alleen is Lake Baikal het allerdiepste meer van de wereld. Het meer ‘leeft’ al zo’n 25 miljoen jaar oud op deze planeet en bestaat uit 20% van al het (onbevroren) zoet water ter wereld. Lake Baikal is dus gigántisch. Maar het meer bevriest in de winter zo erg, dat je eroverheen kunt rijden. 

Grüner See, Oostenrijk
De Grüner See is de benaming voor een bijna onwerkelijk meer in Oostenrijk. Dit 10 meter diepe meer ontstaat door het smeltende ijs van de bergen eromheen. Dit water vult het dal van de Grüner See met kraakhelder water. En ja, daar wil je natuurlijk een duik nemen! 

Spotted Lake, Canada
Dit Canadese meer is gevuld met tientallen cirkels. Hoe dat komt? Dit is het gevolg van de verdamping van het water, waardoor bepaalde mineralen over blijven. Het meer kan verschillende kleuren aannemen: geel, blauw, wit etc.

Kelimutu Lakes, Indonesië
Deze drie mysterieuze kratermeren, gelegen op het Indonesische eiland Flores, nemen alle tinten van het kleurenpalet aan. Soms zijn de meren wit, soms rood, soms blauw. Het blijft een verrassing! Het is maar net waar de chemicaliën en mineralen zin in hebben…

Pssst: we hebben ‘meer’… Check dit Australische meer als bonus!