Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

De impact van street art op het Poolse Łódź

Polen schetst een beeld van schilderachtige straatjes en historische gebouwen. Maar daar doet de creatieve stad Łódź niet aan mee. In dit urbane vleugje Polen steelt de niet te ontwijken street art namelijk de aandacht.

Tientallen gigantische muurschilderingen verspreiden zich over het stadscentrum van de Poolse stad Łódź. De opvallende street art reikt vaak een hoogte van een paar verdiepingen.

Deze street art explosie is het initiatief van de Urban Forms Foundation. Deze organisatie streeft ernaar om urbane ruimtes een boost te geven. Door kunst en cultuur naar de voorgrond te trekken, tillen ze een stad naar een hoger niveau. En dat is precies wat gebeurde met het Poolse Łódź. In 2009 nodigde de Urban Forms Foundation hooggewaardeerde kunstenaars uit om de troosteloze straten van Łódź te transformeren in een openluchtmuseum voor street art.

De make-over van Łódź resulteerde in een grote nieuwsgierigheid vanuit bedrijven, investeerders en reizigers. Gevolg: Łódź bloeide uit tot creatieve stad, waar het aantal restaurantjes, bars, winkels, cinema’s en musea in rap tempo steeg.

Zelf op street art jacht gaan in Łódź? Houd er dan rekening mee dat je urenlang kunt ronddwalen om alle toffe plekken te spotten. De muurschilderingen liggen namelijk verspreid over de stad. Maak vooral gebruik van deze handige kaart, die je de tofste street art plekken laat zien!

Bekijk ook Deze stad mag zich sneakerhoofdstad van de wereld noemen