Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Dit blauwe Spaanse dorpje was niet altijd knalblauw

Juzcar is ‘t Pueblo Pitufo van Spanje: het smurfendorp. Juzcar werd namelijk compleet blauw geverfd ter promotie van de film The Smurfs. En dat levert bijzondere (blauwe) beelden op. 

In de Spaanse regio Andalusië ligt het felgekleurde dorp Juzcar verscholen. Nou ja, verscholen... Het is tegenwoordig misschien wel de meest opvallende spot in de streek! Voorheen was Juzcar nog wit, maar nu is alles hier knalblauw. Sony Pictures bedacht namelijk de ludieke actie om het dorp van een flinke lik blauwe verf te voorzien. Waarom? Om de nieuwe smurfenfilm in 2011 te promoten. Ja, echt waar.  


Willy Barton / Shutterstock.com


pql89 / Shutterstock.com

De filmmakers kozen dít dorp als ‘smurfendorp’ vanwege de link die het dorp heeft met paddenstoelen. (Opfrisser: in de strips leven de smurfen in paddenstoelen!) In het gebied rondom Juzcar zijn namelijk allerlei soorten paddenstoelen te vinden. In het dorp is zelfs een paddenstoelenmuseum én een jaarlijks paddenstoelenfestival!

De provincie Andalusië staat vooral bekend om z’n Pueblos Blancos: witte dorpen. Meerdere dorpjes kenmerken zich hier door rijen witte huizen met roodbruine dakpannen. Ooit was Juzcar ook een Pueblo Blanco

Voorheen was Juzcar vrij onbekend onder toeristen (lees: toen alles nog spierwit was). Maar sinds het dorp een make-over heeft gekregen, is ‘t een ware trekpleister. De bewoners besloten om die reden dan ook gezamenlijk om het dorp blauw te houden. En geef ze eens ongelijk! 


Pabkov / Shutterstock.com


pql89 / Shutterstock.com

Over blauwe locaties gesproken… Deze Marokkaanse stad kan er ook wat van!