Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Huh. Wat is er gebeurd met deze Schotse grot?

Fingal’s Cave behoort tot de categorie ik-heb-geen-idee-waar-ik-naar-kijk. Want, kijk je naar een filmset? Is het van een andere planeet? Of heeft iemand met een betonslijper zich keihard zitten vervelen? Nee, iets anders blijkt hier aan de hand te zijn…

De geometrisch gevormde grot in Schotland – Fingal’s Cave – heeft al meerdere reizigers versteld doen staan. 

Het natuurfenomeen bestaat uit loodrechte hexagonale basaltzuilen, die de pilaren van deze grot vormen.  En het mooie is: de grot is niet door mensenhanden gemaakt of bewerkt. De stenen zijn namelijk miljoenen jaren geleden gevormd door vulkanische lavastromen in de Atlantische Oceaan.Door verkoeling in de bovenste en onderste lagen van de gestolde lava is de stenen massa gaan samenkrimpen en afbreken. Het gevolg daarvan? Het ontstaan van loodrechte figuren.

 

Fingal’s Cave bevindt zich aan de westkust van Schotland, op het eiland Staffa. De grot is 22 meter hoog en loopt 82 meter diep naar binnen.

En wat zou zo’n visueel unieke grot zijn zonder een legende? Juist... Komt 'ie: de legende luidt dat de stenen het laatste deel van een brug vormen. Een brug die is gebouwd door de mythische figuur Fionn mac Cumhaill, die de strijd aan wilde gaan met een Schotse reus genaamd Benandonner.Fingal’s Cave bezoeken? Doen. Niet alleen kun je de grot betreden, ook kun je op de top van de grot uitwaaien. Wél je camera paraat hebben!

Over mysterieuze plekken gesproken... Bekijk ook dit verlaten Vietnamese waterpark!