Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Het grootste winterfestival ter wereld is beladen met gigantische ijssculpturen

Een stad van ijs en sneeuw uit de grond stampen. Van duizenden kubieke meters. Elk jaar opnieuw. China doet het even! En mag zich daarmee elk jaar opnieuw recordhouder van het allergrootste winterfestival ter wereld noemen.

De Chinese stad Harbin transformeert elk jaar in een enorme ijsstad, tijdens het Harbin Ice and Snow Festival. Het winterfestival start jaarlijks in de eerste week van januari en laat zijn kunstwerken een maand lang pronken. Een team van ongeveer 7000 kunstenaars werkt zich uit de naad om China’s Ice City op te zetten. Nee, dit is niet zomaar een klusje…

aphotostory / Shutterstock.com

De allereerste editie van het festival werd geïnspireerd door traditionele lantaarns die uit ijs werden gesneden en werden aangestoken met kaarsen.

Sommige ijsexemplaren tikken een hoogte van drie verdiepingen aan. Hijskranen en graafmachines moeten worden ingezet om deze giga kunstwerken tot stand te brengen. En het resultaat van dat zwoegwerk levert miljoenen – miljoenen ja – overdonderde blikken van bezoekers op.

aphotostory / Shutterstock.com

De ijsblokken worden gesneden uit een nabijgelegen rivier, de Songhua rivier. Al met al bestaat het festival uit 110.000 m³ ijs en 120.000 m³ sneeuw.


aphotostory / Shutterstock.com


aphotostory / Shutterstock.com


aphotostory / Shutterstock.com

Naarmate de avond nadert, stormen er steeds meer bezoekers binnen. De sculpturen worden dan namelijk fel verlicht door ingebouwde lampen.


aphotostory / Shutterstock.com


sirirat / Shutterstock.com

Maar nóg meer aandacht trekt de ijzige stad tijdens de openingsceremonie, waar skiërs, sleeërs en een vuurwerkshow nog meer ogen lokken.

Koud gekregen? Snappen we. Je bent vast toe aan iets heets. 

Niet zo'n koukleum? Bekijk dan ook deze beelden van het koudst bewoonde dorp ter wereld!