Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Is dit het zusje van Plitvice Lakes National Park?

Twee druppels water zijn het. Als het Plitvice Lakes National Park in Kroatië een tweelingzusje zou hebben, zou 't Jiuzhaigou Valley National Park in China zijn. Dat het Chinese natuurreservaat overdonderend mooi is, hoeven we je daarom niet vertellen. Maar de beelden kunnen we je niet onthouden.

Jiuzhaigou Valley National Park is een van meest geprijsde parken in China. Begrijpelijk. Het park kenmerkt zich namelijk door turquoise meren met een ‘skyline’ van kleurrijke berglandschappen en authentieke Tibetaanse dorpen. 

Voeg daar besneeuwde bergtoppen, oerwouden, loofbossen en een uitgebreid palet aan flora en fauna aan toe. Dan kan ‘t niet anders dan dat je als park UNESCO-waardig materiaal bent.

Het nationale park bevindt zich in de Sichuan provincie van China en telt meer dan honderd meren en watervallen. Voor wandelliefhebbers en fotografen voelt het park dan ook als thuiskomen.

Het park laat zichzelf in het najaar van zijn mooiste kant zien, wanneer de bomen een schitterende herfstsfeer creëren. In dit jaargetijde transformeert het gebied tot een dromerig sprookjesbos.

Van al die meren trekt Mirror Lake een groot deel van de aandacht. De naam zegt genoeg. Het wateroppervlak van het meer oogt spiegelglad, waardoor de omliggende bomen perfect worden gereflecteerd.

Maar ook de Five Flower Lake verdient een plek in de schijnwerpers. Het mineraalrijke water van dit meer heeft een diepe turquoise kleur. Dit meer is vanaf meerdere platformen te bewonderen.

De Five Colour Pool is een van de kleinere meren van het Jiuzhaigou park. Het meer is zes à zeven meter diep, maar het water is helder genoeg om de bodem en zijn inwoners te zien.

De Nuorilang-waterval is misschien wel de meest gewaardeerde plek van het hele park. Het water valt hier in meerdere stroompjes naar beneden. En dat levert een beeld op dat je op een ansichtkaart zou kunnen plakken.

Op je verlanglijst?
Jiuzhaigou Valley National Park kan je alleen met een voorgeboekte groepstour bezoeken. Zorg ook dat je een bewijs van je reisverzekering bij je draagt. De beste maanden om het park te bezoeken zijn september en oktober. Tijdens die maanden heb je de meeste kans op kleurrijke landschappen. Pengfeng Village is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het park.

Meer kleurrijke natuur op je scherm? Van de Vintgar Gorge in Slovenië gaat je hart ook sneller kloppen.