Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Deze bizarre marmeren grotten in Patagonië veranderen van kleur

In het hart van Patagonië bevindt zich het zoetwatermeer Carrera Lake. Een meer dat zowat alle tinten turquoise kent. Met als hoogtepunt een stelsel van marmeren grotten.

Carrera Lake loopt van Argentinië tot Chili. De Chileense naam van het meer is General Carrera Lake, maar de Argentijnen kennen dit stuk Moeder Natuur als Lake Buenos Aires.Het hoogtepunt van het meer? Dat zijn ongetwijfeld de Marble Caves, oftewel Cuevas de Mármol. Dit natuurlijke netwerk van – jawel – marmeren grotten valt op door zijn unieke kleuren en texturen.

 

De tunnels zijn in verschillende maten en vormen te spotten. Je camera kan hier eventueel een extra SD-kaartje gebruiken, zoals je ziet…

De bizarre – maar fascinerende – geologische structuren van de marmeren grotten zijn gevormd door erosie. Meer dan zesduizend jaar lang hebben golven van het meer langzaamaan deze vormen eruit gesneden.

De formaties zijn onderdeel van Nature’s Sanctuary, beschermde natuurgebieden die behoren tot het cultureel erfgoed van Chili.

Het marmer is zelf niet diepblauw van kleur, maar door reflecties van het water krijgen de gesteentes kleur. En aangezien het waterniveau telkens verandert, transformeren de kleuren het gehele jaar door.Over kleurrijke grotten gesproken: bij de Reed Flute Cave in China kan de natuur er ook wat van.