Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Nog meer wandelvulkanen!

Verspreid over de hele wereld heb je vulkanen die je kan beklimmen. Hier een kleine greep uit deze hike-vulkanen. 

Mount Sabyinyo, Oeganda De Sabyinyo vulkaan is niet meer actief en is onderdeel van de Virunga bergketen. Dit is niet bepaald een makkelijke vulkaan om te beklimmen. Wat de klim de moeite waard maakt, is de natuur en de top. Zo start de wandeling in een klein nationaal park waar je onder andere gorilla’s tegen kan komen. Daarnaast valt de top van deze vulkaan tussen Oeganda, Rwanda en Congo in. Dus als je de top hebt bereikt word je niet alleen beloond met een prachtig uitzicht, maar sta je ook nog eens in drie landen. Dat is nog eens een Drielandenpunt!

Stromboli VulkaanItalië 
Op de foto zie je slechts het topje van deze vulkaan die grotendeels onderwater ligt. Onderweg zul je rookpluimen zien én ruiken. Dat Stromboli nog leeft, ervaar je op die manier volop tijdens het wandelen. Op de piek wachten drie katers en een uitzicht over de Middellandse Zee je op.

Mount St. Helens, Verenigde Staten
 


De wandelpaden rondom Mount St. Helens bieden voor ieder wat wils: van simpele routes tot hardcore paden voor ervaren wandelaars. Als je de top bereikt, kijk je uit op een enorme krater en een gletsjer. De grote krater is in 1980 ontstaan. Toen barstte Mount St. Helens uit. Zoals je op de foto’s kan zien, veranderde het de vulkaan permanent: de top van deze ‘Mount’ is toen verdwenen.  

De Eifel en de Laacher See, Duitsland 

Dichtbij huis kan je ook mooi wandelen. Namelijk in de Duitse Eifel, een oud vulkanisch gebied. Spannend is dat er een supervulkaan onder de 
Laacher See ligt die wel eens tot uitbarsting zou kunnen komen. Daarbij zou een groot deel van Europa onder de as terechtkomen. In 2012 gingen er behoorlijk wat berichten rond dat dat binnenkort ging gebeuren. Er waren bijvoorbeeld luchtbellen in het meer gespot. Daarnaast zou de vulkaan elke 12.000 jaar ontploffen, maar dat is nu al 12.900 jaar niet meer gebeurd! Maar wees niet bang. De bellen zijn er al honderden, duizenden jaren en ook het tijdsargument houdt niet helemaal steek. Ga dus vooral wandelen in dit mooie gebied. 

Rinjani vulkaan, Indonesië

Hierboven zie je de Rinjani vulkaan op Lombok. Door de aardbeving van afgelopen zomer zijn de wandelpaden op deze vulkaan waarschijnlijk tot 2020 gesloten. Wees dus gewaarschuwd! Check altijd van tevoren of een wandeling op een vulkaan nog wel mogelijk is. Door schuivende aardplaten kan er namelijk zomaar iets veranderen en is het misschien niet meer veilig om een gebied te betreden. Met name op plekken waar veel actieve vulkanen zijn, kunnen omstandigheden snel veranderen. Bereid je dus altijd goed voor.

Meer wandelvulkanen? Bekijk ook: Deze 7 vulkanen wil je beklimmen!