Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Het rustige buureilandje van Bali heeft ons zeer positief verrast

Een prachtig eiland Bali, maar onontdekt is het zeker niet meer te noemen. De dichtbegroeide jungles van Ubud en het relaxte surfersparadijs Canggu (The Gu, voor ingewijden) mag je niet missen, maar elke andere reiziger vindt dat ook. Daarom raden wij buureilandje Nusa Penida aan!

Onze productieleider Daan is net terug van zijn reis naar de Indonesische eilanden. "Nusa Penida sprong er voor mij uit. Hier is nog amper een smoothie bowl te krijgen en zijn de accommodaties eenvoudig, maar juist dat maakt deze plek, zo dichtbij Bali, bijzonder. Nog maar weinig toeristen hebben de prachtige natuur van dit eiland ontdekt."

En deze oase van rust ligt maar een half uurtje varen vanaf Bali. 

Het onontdekte karakter van Nusa Penida kent ook z'n prijs. De wegen zijn hier slecht. En de steile trappen op bergen en rond uitzichtpunten zijn op z'n zachtst uitgedrukt behoorlijk rolstoel-onvriendelijk. Als je goed ter been bent hoeft dat niet erg te zijn, maar het is wel goed om daar rekening mee te houden als je je reistijd berekent. Bovendien zijn goede schoenen écht nodig. 

Meest indrukwekkende plek volgens Daan? Klinking Beach oftewel T-Rex Bay. Klinkt enger dan het is. Als je de gammele trappetjes op weg naar het uitzichtpunt niet meetelt. Kijk maar even naar de 'kop' van het eiland, dan snap je waar de naam vandaan komt.

Als je nog meer wilt klimmen en klauteren heb je geluk. Volg de iconische, blauwe trappen richting de Peguyangan waterval. Je zal hier niet echt een waterval aantreffen, maar een watertempel en kleine poeltjes waar je in kan afkoelen. 

Andere fantastische stranden? Cristal Bay Beach (eerste foto) is leuk, maar Diamond Beach en Atuh Beach (tweede foto) zijn fantastisch. 

Zwemmen met Manta Rays? Tuurlijk. Dat wordt voor je gefixt bij Manta Bay. 

En dít natuurfenomeen heb jij vast nog nooit eerder gezien. Broken Beach gaat je verrassen. 

Naar nog een eiland hoppen? Geen probleem, de nog kleinere buureilandjes Nusa Lembongan en Nusa Ceningan voldoen precies aan je chill-behoeften. 

We hebben meer alternatieven voor het steeds drukkere Bali.

En als je naar Bali gaat, lees dan hier even wat jij kan doen om het eiland te redden