Elke zondag om 19:40 op

NPO 3

Deze surrealistische rotsen bezoeken? Bijna niemand krijgt het voor elkaar

De indrukwekkende golvende vlaktes van het natuurfenomeen The Wave, gelegen in Arizona, zijn overdonderend mooi. Maar jouw kans om deze rotsen in het echt te spotten, is helaas heel klein. Beter geniet je dus zo lang mogelijk van de foto's...

The Wave ligt in de Coyote Buttes wildernis van Arizona, de Verenigde Staten. Dit gebied heeft een groot deel van het kleurenpalet uitgespeeld. Zo telt het tig tinten rood, oranje, bruin en geel. Bijna zou je geloven dat je naar een maanlandschap kijkt.Het landschap is miljoenen jaren geleden gevormd. De zandduinen zijn door de eeuwen heen omgezet in harde rotsen. Wind en regen hebben deze gesteentes vervolgens getransformeerd tot rood golvende landschappen met doorgroefde wanden.Mineralen en oxidanten in het grondwater hebben zich door de steenlagen heen gewurmd. Het resultaat? Navajo zandsteen, dat zich kenmerkt door roodachtige tinten.The Wave is zonder twijfel een van de hoogtepunten van het Coyote Buttes gebied. Deze gestreepte golvende vlakte bestaat voornamelijk uit zacht Navajo zandsteen. En dat maakt The Wave kwetsbaar.

Om de schoonheid van The Wave zoveel mogelijk te behouden, wordt het aantal bezoeken gereguleerd door het Amerikaanse Bureau of Land Management. Per dag mogen niet meer dan twintig reizigers The Wave bezoeken.

En dat maximum is hard nodig. In 2017 stonden namelijk meer dan 160.000 reizigers in de virtuele rij voor een toegangsbewijs. En slechts 7.300 daarvan mochten zich een geluksvogel noemen.

Word je ooit zo'n geluksvogel?
Dan zijn wij natuurlijk stikjaloers. Maar we zijn wel zo lief om je een tip mee te geven. Bezoek The Wave vooral aan het einde van de ochtend of aan het begin van de middag. Dan schiet je zoveel mogelijk schaduwloze plaatjes. En nog een cruciale tip: bepak jezelf met liters water! Coyote Buttes is namelijk een enorm droog gebied, waarbij extreme hitte met de scepter zwaait. En voor degenen waarbij het niet gaat lukken: 'zandsurf' gerust nog door deze pagina heen.

Nog meer maanlandschappen om bij weg te dromen? Met één klik beland je in de Atacama-woestijn van Chili.