Vanaf zondag een nieuw seizoen op

NPO 3

Dit spectaculaire ravijn vind je gewoon in Europa

Slovenië is een fantastisch land voor natuurliefhebbers. Dat bewijst bijvoorbeeld het beroemde meer van Bled al. Een iets minder bekend (maar ook prachtig) natuurverschijnsel ligt slechts vier kilometer verderop: Vintgar Gorge.

De kloof is toegankelijk gemaakt voor bezoekers door middel van een 1600 meter lange houten brug. 

De brug is al eind 1800 aangelegd. Maar geen paniek, het houten wandelpad is inmiddels wel alweer een paar keer hernieuwd.

Je wandelt pal boven de spectaculaire stroomversnellingen van de Radovna-rivier. Om je heen zie je rotsachtige formaties bedekt met groene vegetatie. 

De wandeling eindigt bij een brug, waar je uitzicht hebt over de dertien meter hoge Šum-waterval (eerste foto).

Er zijn meer van dit soort kloven in Slovenië te vinden, zoals  Iški Vintgar, Ribniški Vintgar en Bistriški Vintgar. Maar Vintgar Gorge is daarvan het toegankelijkst (en misschien ook wel het mooist). 

De Vintgar Gorge brengt je ook langs twee door de mens gemaakte bezienswaardigheden. Zoals een voormalig, geboogde spoorbrug uit 1906 en een dam. En die zien er veel spannender uit dan het klinkt. Leuke tip: er rijdt zo af en toe nog een stoomtrein over de spoorbrug (en door andere natuurgebieden) en daar kan jij ook in zitten!

De wandelroute is geopend van mei tot en met oktober. 

Nog een tip voor natuurliefhebbers die ook niet vies zijn van een citytrip: Göteborg is je stad