Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

 • 5X NEDERLAND NAGEBOUWD IN HET BUITENLAND

  Bizar bucketlistmateriaal!

 • Er zijn landen die zó hard gaan op de Nederlandse architectuur. Dat ze complete steden kopiëren. En geloof ons: die moeten op je bucketlist!

  #1 HUIS TEN BOSCH – JAPAN
  Vanaf de Domtoren het stadhuis van Gouda zien? Dat kan gewoon in Japan, in attractiepark Huis Ten Bosch. Yoshikuni Kamichika werd na een bezoek zo wild van Nederland. Dat hij besloot er een compleet attractiepark van te maken. Naast 6 kilometer aan gegraven grachten, vind je hier replica’s van gebouwen uit Amsterdam, Sneek, Wassenaar en Zeeland. En die zijn zo goed nagebouwd dat het bijna eng is. Zelfs de Amsterdamse paaltjes zijn ingevlogen!
  Chris heeft het alvast voor je gecheckt (vanaf 4:54):

  #2 PELLA – VERENIGDE STATEN
  Het Amerikaanse Pella in de staat Iowa is geen museum. Maar een écht dorp gesticht door trotse Hollanders. Dat zie je meteen aan de typische Amsterdamse huisjes, molen en gracht met hangbrug. En als je dacht dat het niet Hollandser kon... In de winter komt Sinterklaas langs met chocoladeletters. Op de plaatselijke uni ontkom je niet aan de VOC-geschiedenis. En de inwoners spreken zelfs Pella-Nederlands!

  #3 HOLLAND VILLAGE – CHINA
  De overheid van Shanghai doet er alles aan om de woondruk in ’t centrum te verlichten. En daarom stampten ze compleet nagebouwde Europese steden uit de grond, in de hoop dat inwoners dan naar de buitenwijken zouden verkassen. Resultaat: een perfect nagebouwd stukje Amsterdam. Maar dan mega uitgestorven... #fail
  Maurice was hier tijdens zijn reis door China (vanaf 12:06): 

  #4 NELIS’ DUTCH VILLAGE – VERENIGDE STATEN
  Van molens tot de grachten van Giethoorn. Nederlandser dan het themapark Nelis’ Dutch Village in Michigan gaat het niet worden! De nederzetting werd al in 1847 gesticht door een stel calvinisten. Waar nog steeds Nederlandse Amerikanen wonen, die maar al te graag een bord erwtensoep of saucijzenbroodje in het plaatselijke café scoren. Hoogtepunt is het Tulip Time Festival. Lees: meer dan een miljoen bezoekers per jaar!

  #5 ORANGE COUNTY RESORT HOTEL – TURKIJE
  Het Orange County Resort Hotel in Turkije is perfect voor degenen die graag in het zonnetje bakken. Maar al heimwee krijgen zodra de grens in zicht is. Dit resort dichtbij Antalya, lijkend op het zestiende eeuwse Amsterdam, heeft De Wallen, Amsterdamse kroegen en Amsterdam Centraal nagebouwd. Lekker bitterballen bikken met Fransie Bauer op de achtergrond. Het is maar wat je vakantie noemt ;)

  Check ook 8 bizarre dingen die legaal zijn in bepaalde landen!