Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

 • 9x onbekende eilanden met een verhaal

  Waar je nog nooit van gehoord hebt...

 • Een beetje mooi eiland wordt al gauw overhyped. Maar DEZE onbekende stukjes aarde hebben ieder een cool verhaal. Waar je nog nooit van gehoord hebt...

  #1 BUREN GEZOCHT
  Waar?middenin de Zuidelijk Stille Oceaan
  Niemand wil wonen op Pitcairn: het land met de minste inwoners ter wereld. Want het is 5 km2 groot. Er spookt een verhaal over seksueel kindermisbruik. En de bewoonde wereld ligt op drie (!) dagen varen. Heftig! Maar hey, ze hebben er wél de puurste honing ter wereld. 

  #2 CHILL GEVANGENISEILAND
  Waar?: eilandengroep ten oosten van Brazilië
  Oké, Fernando de Noronha heeft niet echt ’n gezellige geschiedenis. Want het was vroeger het Alcatraz van Brazilië. Maar nu vind je er een waar duikersmekka. De mooiste stranden van Brazilië. En superveel tuimelaardolfijnen! Zelfs de haaien zijn er vriendelijk. Waarom het dan zo geheim is? Iets met beschermde natuur. En bij 420 mensen smijten ze de eilandpoorten al dicht.

  #3 DODELIJKE STAM
  Waar?: in de buurt van Thailand in de Baai van Bengalen, Andamanen
  Beter sla je North Sentinel Island over. Als je wil blijven leven tenminste. Want de 60.000 jaar oude Sentinelese stam laat met pijlen en speren weten dat je moet oprotten. Zelfs helikopters die hulpmiddelen probeerden te droppen na een tsunami werden beschoten. Óh en daarna werden er twee onschuldige vissers in ‘t zand begraven. #gezellig

  #4 RICH & FAMOUS
  Waar?: dichtbij Venezuela, Saint Vincent en Grenadines
  Ben je niet rijk, beroemd of van adel? Dan kon je ’n bezoek aan het particuliere Mustique wel op je pens schrijven. Tótdat eilandbaas Glenconner besloot om de toegangseisen af te schaffen. Dus zin in een karaoke sessie met Prinses Margaret of Tommy Hilfiger in de lokale strandbar? Trek je polo aan. En begin vooral vast met sparen ;)

  #5 MIDDELEEUWSE FILMSCÈNE
  Waar?: dichtbij de kust van Kenia
  Wil je terug naar de Middeleeuwen? Check het eiland Lamu! De bewoners willen de Swahili cultuur graag in stand houden. Ze koken op houtvuur. Halen eten op een handelsmarkt vol schreeuwende kooplieden. En rijden rond op ezels. Heel veel ezels. Er is zelfs een ziekenhuis voor deze beesten! 

  #6 SCHIJTENDE PILOTEN
  Waar?: 30 km ten zuidwesten van Sint Maarten, Bovenwindse Eilanden
  Dacht jij dat Nederland geen actieve vulkanen bezit? Meet Saba: het meest onbeschadigde eiland van de Caraïben! Het eiland heeft maar één weg. Waardoor de 2000 bewoners er moeilijk kunnen verdwalen. Beetje jammer dat piloten ‘m al schijten bij het zien van de plaatselijke landingsbaan. Want die is extreem kort. Hangt boven twee kliffen. En dan zijn de sterke windvlagen nog niet meegeteld…

  #7 ROBINSON CRUSOE
  Waar?: meer dan 1778 km ten zuiden van Hawaii, Polynesië
  Begraven schat? Check. Mysterieuze moorden? Check. Scheepswrakken? Check. Palmyra Atoll ruikt naar een Robinson Crusoe-achtig verhaal. Het ligt míddenin de Stille Oceaan. En The Nature Conservancy gebruikt het als onderzoekscentrum waar alleen genieën mogen komen. Dus wil je een bezoekje meepakken? Word bioloog! Of gewoon mega rijk.

  #8 KEIHARD CHILLEN
  Waar?: 36 km ten zuiden van Kreta, Griekenland
  Gavdos ligt op het zuidelijkste puntje van, jawel, Europa! De zon schijnt hier 3000 uur per jaar. Het uitzicht is gestoord mooi. En er wonen maar zo’n vijftig Grieken met één levensdoel: keihard chillen. Waarom je dit nog niet eerder wist? Waarschijnlijk kiezen de meesten voor Kreta. Want Gavdos kun je alleen met de ferry bereiken. En dat kost te veel moeite en zo ;)

  #9 ONBEWOOND EHEEEILAND
  Waar?: 10 km onder Tasmanië, Australië
  Betaald wonen op een onbewoond eiland met je schatje? Dat kan! Eens in de zoveel tijd komt er een vacature vrij op Maatsuyker Island. Maar je moet er wel wat voor over hebben. Lees: tweederde van het jaar zeikweer. Geen wifi. Elke dag om 6 uur opstaan. Een enorm gazon maaien. Én je bent verplicht om drenkelingen te redden. Alhoewel je dan blij bent om weer eens 'n nieuw gezicht te zien.