Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

 • 9X de mooiste metrostations ter wereld

  Kijk zelf maar!

 • Denk je aan een metrostation. Denk je aan grauwe muren. Vieze lucht. En allesbehalve sfeer. Maar wist je dat het ook héél anders kan? Scrol snel naar beneden!

  #1 RÅDHUSET STATION & T-CENTRALEN STATION – STOCKHOLM
  Nee dit is geen Photoshop. Maar een van de langste kunstgalerijen ter wereld! In 90 van de 100 metrostation van de Tunnelbana spot je mega vette ondergrondse schilderingen. En het enige wat je nodig hebt is een metrokaartje. 

  #2 TOLEDO STATION – NAPELS
  Napels heeft naast Pompeï nog veel meer kunst onder de grond! Wat die miljoenen mozaïeken voorstellen? Iets met water en licht. William Kentridge was er maar druk mee.

  #3 OLAIAS STATION – LISSABON
  In Portugal ontkom je zelfs onder de grond niet aan de gekleurde tegeltjes. Een groep kunstenaars ging los op het Olaias Station. En hebben het omgebouwd tot een complete kunstinstallatie. Het resultaat check je hieronder.

  #4 MAYAKOVSKAYA – MOSKOU
  Mayakovskaya is een van ‘s werelds beroemdste en meest gefotografeerde metrostations. Niet gek. Want in de Sovjettijd moest er kostbaar spul uit alle hoeken van ’t land komen om het station te versieren. Zin in een stijve nek? Bekijk de plafondschilderingen ’24-Hour Soviet Sky’ en zweef 24 uur in de Sovjethemel ;)

  #5 CITY HALL STATION – NEW YORK
  Oké, City Hall Station is al zo’n 72 jaar gesloten. En een bezoekje is illegaal. Maar er zijn een paar manieren om tóch bij deze gouwe ouwe te komen... #googleweetalles

  #6 TILEWORK IN SZENT GELLÉRT SQUARE – BUDAPEST
  Dit station in Budapest is vernoemd naar een beschermheilige van Hongarije. En de kleuren van de tegeltjes zouden zorgen voor een pauzemoment. Zeker een pitstop waard dus!

  #7 KIEVSKAYA METROSTATION – MOSKOU
  Kroonluchters op een metrostation? Kan geregeld worden. Marmeren pilaren en kleurrijke muurschilderingen zijn ook geen probleem. Het Kievskaya Station moest namelijk lijken op een 19e-eeuws damestoilet.

  #8 FORMOSA BOULEVARD STATION  KAOHSIUNG
  Hoe vet! Het Formosa Boulevard Station in Taiwan lijkt op een soort kathedraal met glas-in-lood ramen. Stoeltje erbij en genieten maar.  #9 PYONGYANG STATION - PYONGYANG
  Pyongwattes? Je weet wel. De hoofdstad van Noord-Korea. Dit metrostation is sinds de opening in 1969 niks veranderd. En waarschijnlijk nauwelijks bezocht door buitenlandse toeristen.