Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

 • Álles wat je moet weten over bed bugs

  Laat ze niet bijten!

 • Bed wattes? Je weet wel. Die kleine roodbruine krengen. Ze verstoppen zich in matrassen van ho(s)tels. En zuigen bloed uit je lijf terwijl je ligt te pitten...

  Krijg je al spontaan jeuk? Check hier hoe je moet omgaan met bed bugs op reis!

  VOORKOMEN

  #1 STAP ÉÉN
  Smijt bij binnenkomst NOOIT meteen je bagage op bed. Maar leg het op een aluminium bagagerek of in de badkamer. Want daar verschuilen bed bugs zich niet graag. Verplaats je spul pas na een grondige inspectie van je kamer. Hoe? Verder lezen! ;)

  #2 GRONDIGE INSPECTIE
  Check of de kust veilig is vóórdat je op bed ploft. Haal eerst ‘t beddengoed van het matras. Zet de zaklamp van je mobiel aan. En inspecteer de matrasnaden, het matrasetiket en de lattenbodem op roodbruine beesten. Ze verstoppen zich zelfs achter plinten, stopcontacten of spleetjes in de muren. Bingo? Beter fiks je zo snel mogelijk een andere kamer! 

  #3 DUBBEL ALARM
  Gebruikt een hotel of hostel rood beddengoed? ALARM. Dan hebben ze vaak iets te verbergen! Want een beet van een bed bug zorgt voor bloedvlekjes in de lakens. En die zijn moeilijk uit lichte kleuren te wassen. Daarbij nestelen bedwantsen zich veel liever in rode en zwarte lakens dan in gele of groene. #dubbelkans

  #4 GOOGLE CHECK
  Hoe perfect een verblijf ook lijkt. Google voordat je boekt even op naam van je ho(s)tel + bed bugs. Wie weet ben je binnen een paar seconden afgeknapt! #watzonderreviews

  BESTRIJDEN

  #1 SCHADE BEPERKEN
  Hebben de bed bugs jou en je spullen te pakken? Vet kut! Wees een beetje collegiaal naar je kamergenootjes. En beperk de schade door al je spullen zo snel mogelijk in vuilniszakken te stouwen. Knoop het goed dicht. Check de naden van de kleding die je op dat moment draagt. En sprint naar de receptie om een andere kamer te eisen!

  #2 BESTE VRIENDEN
  De wasmachine en de droger zijn je beste vrienden. Bed bugs gaan kapot door hitte. Dus bij een programma van minimaal 50 graden zit je altijd goed. Bang dat je zondagse kleren krimpen? Vraag bij luxe hotels of je spullen een uurtje in de sauna mogen dampen. In het ergste geval kun je je bagage ook een dag in de zon laten branden. Doe er een zwarte vuilniszak omheen voor het beste resultaat!

  #3 BAGAGE ONTSMETTEN
  Net als je denkt dat je er klaar mee bent. Zitten die beesten óók nog eens verscholen in je bagage. Wat nu?! Schrob naden, vouwen en kieren van koffers of tassen met water van 50 graden of warmer. Of ga los met ongediertespray. En laat je bagage daarna zo lang mogelijk in de zon staan. Luxe poezen kunnen ook altijd nog een bestrijdingsbedrijf inschakelen.

  #4 JEUK BESPAREN
  Zit je he-le-maal onder de bulten? Geen paniek! De meeste bedwantsbeten zijn onschuldig en verdwijnen binnen twee dagen. Maar ze jeuken er niet minder om. Beter ga je niet als een gek zitten krabben. Want dán kunnen ze wel gaan ontsteken. Steroïdezalf en calamine lotion zijn chille jeukstillende middeltjes. En als het echt niet weggaat. Heeft de dokter wel een kuurtje voor je.