Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

 • De 13 beste LGBT-bestemmingen

  Van Amsterdam tot Israël

 • YES. De Pride Amsterdam staat weer voor de deur. Kun je er geen genoeg van krijgen? Laat je regenboogpak gewoon aan. En knal deze steden op je lijstje!

  Want in deze homovriendelijke steden is het altijd feest. Extra leuk: 8 van de 13 bestemmingen liggen op minder dan 2,5 uur vliegen.

  #1 MADRID, SPANJE
  Gay stellen in Madrid hoeven zich nergens druk om te maken. Chueca is de homobuurt van de stad. Maar de LGBT-cultuur vind je overal en nergens. Zo heb je veel specifieke barretjes en festivals. Met als hoogtepunt de World Pride die dit jaar in de Spaanse hoofdstad werd gehouden. En laten we dáár nou net geweest zijn voor het nieuwe seizoen…

  #2 AMSTERDAM, NEDERLAND
  Wij Nederlanders zijn de trendzetters van het homohuwelijk. Amsterdam is de enige stad ter wereld is die de Pride viert met een uitbundige botenoptocht. En dan de Reguliersdwarsstraat en de gay-infokiosk op de Westermarkt niet te vergeten.

  #3 TORONTO, CANADA
  Canada staat bekend als een homovriendelijk land. Sinds 2005 kunnen paren van hetzelfde geslacht trouwen. En in juni staat heel Toronto op z’n kop tijdens Pride Toronto: een van de grootste Pride festivals in de wereld. Die dit jaar hun 37ste verjaardag vierde! Voor de leukste gay bars moet je in de buurt Church and Wellesley zijn.

  #4 TEL AVIV, ISRAËL
  ‘In Jeruzalem we pray, in Tel Aviv we play’. Er wordt geschat dat 25% van Tel Aviv gay is. In tegenstelling tot de rest van de regio mag en kan hier bijna alles. Het LGBT-nachtleven is een van de levendigste ter wereld. Koppels van hetzelfde geslacht mogen kinderen adopteren. En homohuwelijken worden herkend, hoewel men wel buiten Israël moet trouwen.

  #5 LONDEN, VERENIGD KONINKRIJK
  Als populaire stad in de gayscene is Londen een concurrent van Amsterdam. Niet gek. Want de stad organiseert jaarlijks een mega Pride Parade. En er zijn door de hele stad niet alleen LGBT-bars en clubs te vinden, maar ook theatershows en tentoonstellingen!

  #6 BERLIJN, DUITSLAND
  Dat Berlijn in dit rijtje staat zal je niks verbazen. De gay bars hier zijn volledig geïntegreerd. De LGBT-dating scene is super actief. En de stad barst van de LGBT-festivals. Daarbij was de voormalige burgermeester van Berlijn homoseksueel. Toch vreemd dat het homohuwelijk pas sinds een paar weken legaal is in Duitsland.

  #7 BRIGHTON, VERENIGD KONINKRIJK
  De Londen Pride krijgt de meeste aandacht. Maar onderschat de activiteiten in de homovriendelijke stad Brighton niet! Ook wel de gay-hoofdstad van Engeland. Hier wordt het grootste Pride festival van het Verenigd Koninkrijk gehouden. En in Kemptown vind je de gezelligste gay bars en pubs.

  #8 BARCELONA, SPANJE
  Ook in Barcelona zijn LGBT’er aan het goede adres. Met de wijk L’Exiample a.k.a. Gayxample als middelpunt. De gayvriendelijke hotels schieten als kogels uit de grond. Maar ook het plaatje Sitges op 30 km afstand van Barca is het bezoeken waard. Hier werd in de 80’s de eerste gaydiscotheek van Spanje geopend. En nu heeft het stadje zelfs z’n eigen Pride!

  #9 NEW YORK CITY, USA
  New York is de stad van onbegrensde mogelijkheden. En de bakermat van de strijd voor homorechten. Het begon allemaal in 1969 met de Stonewall-rellen. Nu vind je hier de grootste gay community van de VS. Hun laatste succes was het homohuwelijk dat in 2011 werd gelegaliseerd. Als het om ‘t nachtleven gaat is Chelsea de bekendste gay-area. Maar de kleurrijke fissa's stoppen hier lange niet!

  #10 SAN FRANCISCO, USA
  San Francisco is mega tolerant en open-minded. Dat past ook wel bij het hippie imago van de stad. Vooral de wijk Castro hangt vol regenboogvlaggen. Maar eigenlijk worden er het hele jaar door goede LGBT-festivals georganiseerd. Waaronder de San Francisco Pride natuurlijk.

  #11 PARIJS, FRANKRIJK
  Ook de stad van de liefde mag niet ontbreken. De gay community van Parijs is huge. Van LGBT-vriendelijke hotels tot een bakkerij die penisvormige broodjes verkoopt. De historische wijk La Marais is waar het allemaal gebeurt.

  #12 MONTREAL, CANADA
  Na Toronto is Montreal de homovriendelijkste stad van Canada. De wijk Le Village is het bruisende centrum van het nachtleven hiero. En wordt ook wel Gay Village genoemd. Extra leuk: in de zomer wordt de wijk gesloten voor verkeer. Lees: één grote kleurrijke plaza.

  #13 MANCHESTER, VERENIGD KONINKRIJK
  In Manchester ben je sowieso niet de enige homo in de stad. Het hoort samen met Brighton en Londen bij de gayvriendelijkste steden van het Verenigd Koninkrijk. Zou je niet denken he? Totdat je in Canal Street komt.

  Check ook deze 17 chille festivals in Europa!