Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

 • Vet: 7x schommelen boven de afgrond

  Hier wil je nu hangen

 • Wil je hard gaan op avontuur. Magische uitzichten. En dat met je benen in de lucht? Zet deze schommels dan SNEL op je lijstje.

  #1 JUNGLE SLINGEREN
  Dit is echt zo’n schommel uit je dromen. Verstopt bij de superluxe Airbnb-villa Zen Hideaway. In een traditioneel dorpje bij het Balinese Ubud. Met uitkijk op de jungle, de Ayung Rivier en bizar mooie rijstvelden! Beter gaat het niet worden. Maar je moet er wel wat voor over hebben (lees: 297 knaken per nacht).

  #2 STANDJE 69
  Queenstown houdt z’n reputatie hoog met de Nevis Swing. Een soort van bungeejumpen in het ravijn. Maar na een vrije val van 70 meter. Word je ook nog eens 300 meter verderop geslingerd. Ondersteboven. Lepeltje-lepeltje. Of in standje 69. Geen schommelpositie is te gek! 

  #3 NUMMER ÉÉN
  De Sochi Swing in het Russische Skypark is de hoogste ter wereld. Het voelt alsof je 60 verdiepingen naar beneden dondert. Vervolgens slinger je een halve kilometer door het Akhshtyrsk ravijn. Nog niet genoeg adrenaline? In hetzelfde park vind je ‘s werelds langste hangbrug. Ruslands snelste zip-line. En hoogste bungeejump!

  #4 DICHTBIJ HUIS
  Voor de hoogste schommel van de wereld moet je 8 uur vliegen. Maar de hoogste van Europa zit in… Amsterdam! Ja echt. Je kunt ‘Over The Edge’ hangen op het dak van de A’DAM Toren. Geen ravijn. Wel dik uitzicht over onze hoofdstad.

  #5 ARCH STUNTEN
  World’s Largest Rope Swing in Moab is dankzij YouTube een dikke hit geworden. Hoe de schommel werkt? Simpel. Bind je klimuitrusting vast aan de Corona Arch. En spring van de top. De rest gaat vanzelf. Beter pas je wel op. Want niet iedereen kwam er levend vanaf… Meer van Moab zien? Klik!

  #6 HEMELSE SCHOMMEL
  Hoe vet. In Ecuador kun je gewoon schommelen in de wolken! Check deze attractie aan de boomhut Casa del Árbol in Baños. Je hangt aan twee touwtjes. Op 2640 meter hoogte. Met uitzicht op de actieve vulkaan Tungurahua. Veiligheidsmaatregelen? Doen ze niet aan.

  #7 KLIF ZWAAIEN
  De Giant Canyon Swing in Glenwood Springs lijkt een kermisattractie. Maar dan op een klif. Waar je met 80 km/u overheen wordt gezwaaid. De ontwerper Steve Beckley wilde ‘m zo angstaanjagend maken. Dat zijn eerste ritje meteen zijn laatste was.

  BONUS: ILLEGAAL MYSTERIE
  Helaas ben je voor deze te laat. Want op de top van Hawaï‘s illegale hikepad Haiku Stairs. Stond tot vorig jaar de nóg illegalere Stairway to Heaven Swing. Een vet hemels uitzicht. Maar de lokale reddingswerkers waren er vooral druk mee. Dus haalden ze het hele ding per helikopter naar beneden. Wie de attractie heeft gebouwd? Blijft een mysterie. En hóé ook trouwens. #livingontheedge