Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Goddelijk lekker: Hawaïaanse poke

02-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
xlthumb poke
Hawaïaanse poke (spreekuit: poh-keh) is een must in het leven van elke visliefhebber. Dit traditionele gerecht bestaat al eeuwen in de HawaÏaanse keuken. Maar is inmiddels de hele planeet overgevlogen. En wij snappen waarom!
Mocht je poke al kennen? Dan loopt 't water je vast al in de mond. Ken je 't nog niet? Hou je dan goed vast. Want dit heerlijke Hawaïaanse gerecht gaat je nieuwe favo food zijn. En het is nog gezond ook! Scooore.



Poke is een salade van rauwe visblokjes (meestal geelvintonijn of zalm), vaak gecombineerd met sushirijst en een garnering van zeewier, komkommer, avocado, sesamzaadjes en ui. Aangezien deze heerlijke vissalade in Azië is geboren, wordt 't al eeuwen uit een kom gegeten. Poke staat in westerse landen daarom ook bekend als pokebowl.  
Om échte traditionele poke te proeven, moet je natuurlijk naar Hawaï afreizen. (Wat niet vervelend is). Maar tegenwoordig kun je overal in Nederland een poke-restaurant vinden. Offf, knal zelf een poke-paradijs in elkaar! Waar je dan op moet letten? Komt 'ie':

1. De rijst
De rijst vormt de eerste laag van de bowl. Gebruik bij voorkeur normale witte rijst, gekruid met rijstazijn en zeewier. Of nog beter: sushirijst.

2. De vis
De kwaliteit van de vis is cruciaal voor jouw poke-gerecht. Bij een traditionele portie poke hoort geelvintonijn. Maar aangezien de tonijn met uitsterven wordt bedreigd (en een duurzame variant tegenwoordig moeilijk te verkrijgen is), kun je zalm als alternatief nemen. De uitverkorene zalm eenmaal in huis? Snijd deze dan in kleine blokjes en strooi hier zout overheen. 



3. De garnering en saus
De perfecte rijst: check. De ultieme vis: check. En dan nu de finishing touch. Jouw pose maaltijd is namelijk niet compleet zonder de juiste garnering en saus. Haal daarom lente-ui, avocado, sesamzaadjes, komkommer en zeewier in huis. Voor een traditionele touch voeg je hier inamona aan toe: geroosterde kemirinoten met zout. Giet vervolgens (een bescheiden hoeveelheid) soya over het geheel. Of ga voor een pittige saus van chilipeper, zeezout, olijfolie, mayonaise en palingsaus.

Tip: ga voor de bonuspunten en combineer jouw pokebowl met groene thee!

Pssst: ooit Korean BBQ gehad? Ook een aanrader!
xlthumb poke
zalm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.