Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

 • Dit zijn de mooiste vaarroutes ter wereld

  9 boten die je niet wil missen!

 • Bij reizen denk je niet snel aan varen. Vet zonde. Want je komt op de meest onbereikbare plekken. Gaat dwars door de natuur. En kunt het anker uitgooien wanneer je maar wilt!

  Scrol snel naar beneden voor de 9 mooiste vaarroutes ter wereld.

  #1 UITGEZONDERD BOTEN
  Ga je naar Vietnam. Dan moét je naar Halong Bay: een baai met duizenden rotseilanden die je alleen per boot kunt bereiken. Niet gek dat het een van de zeven natuur wereldwonderen is. Vind je pitten een traditionele jonkboot niet spannend genoeg? Pak een kayak. En roei meteen even naar een van de floating villages. 

  #2 EILAND WERELDJES
  Oké, een boottocht langs de Galapagoseilanden kost je wat knaken. Maar het blijft de beste manier om de eilanden te ontdekken. Ieder eiland is uniek. En dankzij de verschillende stromingen, zowel warme als koude, is ook de onderwaterwereld van ieder eiland anders (lees: zwart koraal)! Met allerlei tochten van drie dagen tot drie weken heb je keuze zat. 

  #3 GLETSJER BAAI
  Aan de rand van het Groenlandse dorpje Ilulissat ligt Disko Bay: een baai waar meerdere gletsjers uitkomen die 20 miljoen ton ijs per dag(!) produceren. Terwijl in de zomernacht de zon niet ondergaat. Kun je een boottocht maken langs de enorme ijsbergen in spectaculaire vormen. En dan te bedenken dat 6/7 deel van ’t ijs nog onder water ligt… 

  #4 FJORD PARADIJS
  Varen door het Nieuw-Zeelandse fjord Milford Sound betekent zestien kilometer puur genieten. Watervallen, beboste kliffen, dolfijnen, zeehonden en… dik veel regen. Dus beter trek je een regenjas aan. Is het helder? Pak ’s nachts meteen die sterrenhemel mee! 

  #5 GEÏSOLEERDE WILDERNIS
  De Australische Franklin River is een van de wildste rivieren ter wereld. Alleen tussen mei en november kun je met een bootje van de watervallen afdonderen. Maar dan moet je wel raftskills hebben. Want als je eenmaal begint ben je minimaal tien dagen bezig. En de ‘rapids’ kunnen oplopen tot level zes! Gelukkig gaat die geïsoleerde wildernis nooit vervelen. 

  #6 AMAZONETOCHT
  Vanuit een hangmat op een boot het Amazonegebied ontdekken? Kan geregeld worden! Terwijl je van Iquitos in Peru naar de monding van Amazone in Brazilië vaart. Kom je megaveel wilde dieren tegen. En leg je aan bij dorpjes om wat cultuur te snuiven. Je kunt ook voor andere opstapplaatsen langs de Amazone kiezen. Hoe dan ook moet je minimaal één keer op boot overnachten. Want dan ervaar je de Amazonesfeer pas écht. 

  #7 BACKWATER SCENE
  Bij India denk je al snel aan hectische straten. Maar de backwaters van Kerela zijn het tegenovergestelde! Hier vaar je langs groene natuur vol palmbomen, rijstvelden en dorpjes aan het water. Oh en mochten de basic houten bootjes te min voor je zijn. Kun je hier tegenwoordig een ziek luxe houseboat huren. 

  #8 TOERISTISCHE KANALEN
  Ook de historische kanalen van het Italiaanse Venetië horen in dit lijstje. En terecht. Beetje jammer dat de stad langzaam verdrinkt in de toeristen. Ze hebben sinds kort zelfs het openen van nieuwe fastfood restaurants verboden. #basta 

  #9 HOLLANDS VENETIË
  Scheelt dat wij Nederlanders ons eigen Venetië hebben. Geef toe: je moet toch eens in je leven met een fluisterbootje door Giethoorn hebben gevaren? #bereidjewelvooropChinezen

  Check ook de mooiste treinreizen ter wereld!