Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

 • Reizen met een backpack?

  Deze 9 dingen hoef je niet in te pakken!

 • Als je op reis gaat neem je áltijd te veel mee. Met een grote koffer is dat nog niet zo’n ramp. Wel als je met een backpack gaat reizen. Want die hebben aanzienlijk minder ruimte. En elk item wat je erin stopt, betekent meer gewicht dat je zelf moet sjouwen. Daarom hier 9 dingen die je niet mee hoeft te nemen plus dé gouden regel!

  #1 Fluffy handdoek
  Thuis heb je een lekker zachte handdoek. Maar zacht en fluffy betekent ook meer ruimte en langzaam drogend. Ga voor een dunne handdoek met een hoog synthetisch gehalte. En voor op het strand neem je een hammamdoek mee.

  #2 Loeizwaar wasmiddel
  Wasmiddel is echt loeizwaar om mee te nemen. En je kan het overal ter wereld gewoon kopen. Beter nog: het kost je maar een paar euro om je hele backpack te láten wassen. Met jou erbij! Dat voordeelpak wasmiddel laat je lekker thuis dus. Scheelt je een paar kilo meeslepen.

  #3 Enorme bergschoenen
  Ga je dagen de rimboe in of iets als de Inca Trail wandelen? Dan kan je dit punt overslaan. Zo niet, dan kan je die bergschoenen direct van je paklijst schrappen. Want een paar gympen hebben net zoveel comfort én zijn veel compacter plus een stuk lichter!

  bergschoenen

  #4 Prima kussen
  Okee. Het weegt niet veel en je kan ‘m aan je backpack vastgespen. Maar tenzij je echt niet zonder je eigen kussen kan. Laat dat ding gewoon thuis. Elk goed aangeschreven hostel/hotel heeft kussens. En ga je kamperen? Dan kan je ook van je kleding een prima kussen maken.

  #5 Drogist assortiment
  Ga je niet naar een onbewoond eiland of de wildernis in? Dan hoef je niet het volledige assortiment van de drogist mee te nemen. Zorg dat je voor het begin van je reis een mini pakketje van de basis meeneemt. Zoals tandpasta, shampoo en paracetamol. De rest, of als iets op is, kan je daar ook gewoon kopen.

  #6 Meerdere jassen
  Een dun jasje meenemen is altijd aan te raden. Zelfs in de woestijn kan de nacht namelijk koud zijn. Maar eentje is echt meer dan genoeg. Zorg wel dat die ene water- en winddicht is. Plus zo dun mogelijk, want voor de warmte kan je het beste met laagjes kleding werken.

  #7 Waardevolle blingbling
  Kan je niet zonder je waardevolle blingbling? Juist dan kan je ze beter thuis laten! Je draagt het hooguit één of twee keer. Maar loopt wel de hele reis het risico dat 't gejat wordt. Daarbij: afdingen lukt ook niet echt als je helemaal volgehangen bent met blingbling.

  #8 Stapels reisboeken
  Weg met die stapels reisgidsen en reisboeken. Anno 2016 is dit de grootste ruimteverspilling in je backpack. Beter download je voor vertrek een paar reisapps. En koop je je reisgidsen in PDF-vorm. Lekker digitaal meenemen dus!

  reisboeken

  #9 Complete bestekset
  Een mes, vork, lepel, kom, bord, beker… Dit heb je dus echt niet allemaal nodig. Wat wél handig is: een spork en opvouwbare kom.

  BONUS: gouden regel
  Als je tijdens het inpakken denkt: ‘Wat als…’. Dan heb je het waarschijnlijk níet nodig en sjouw je het de hele reis mee zonder te gebruiken. Als je zegt ‘Voor die ene keer dat…’. Dan is het 't gewicht en de ruimte echt niet waard voor die ene keer. Beter koop je dat soort spullen gewoon daar. Grote kans dat je het zelfs helemaal niet nodig blijkt te hebben. En verspil je zo dus ook nog 'ns minder geld aan rommel!