Elke zondag om 19:50 op

NPO 3

Dé trip door het zuiden van Noorwegen

Oogverblindende gletsjers en landschappen van een niet normale proportie. Maar ook: doolhoven van rivieren tussen epische rotsformaties. Noorwegen heeft geen filters nodig. Maar wel een bezoek vanuit jouw kant! En daarom: de vetste Noorse spots op een rij!

 • Oslo
  Van Oslo naar Kristiansand: ongeveer 320 km, 4 uur en 15 minuten
 • Kristiansand
  Van Kristiansand naar Stavanger: ongeveer 235 km, 3 uur en 30 minuten 
 • Stavanger
  Van Stavanger naar Haugesund: ongeveer 80 km, 2 uur
 • Haugesund
  Van Haugesund naar Bergen: ongeveer 140 km, 3 uur en 20 minuten 
 • Bergen
  Van Bergen naar Hardangervidda National Park: ongeveer 160 km, 2 uur en 30 minuten
 • Hardangervidda National Park
  Van Hardangervidda National Park naar Aurlandsfjellet: ongeveer 150 km, 2 uur en 45 minuten
 • Aurlandsfjellet
  Aurlandsfjellet naar Geirangerfjord: ongeveer 300 km, 5 uur en 40 minuten
 • Geirangerfjord

Nieuwsgierig naar wat er allemaal te ontdekken valt tijdens deze roadtrip? Snappen we. Daarom serveren wij je hieronder de leukste tips per bestemming!

Oslo
De stad van de vele musea, indrukwekkende architectuur en heeel veel groen. Sterker nog: Oslo is de groenste metropool van Europa! In de buurt zijn de magisch mooie Oslofjords waterwegen en eilanden. Daarnaast vind je aan de rand van de stad de iconische Holmenkollen skihelling die haast niet te ontwijken valt. En op zo’n half uurtje rijden ben je al bij het grootste bosgebied van de stad, Nordmarka. 

Kristiansand
Kristiansand is de grootste stad in het zuiden van Noorwegen. Bezoek hier vooral het Odderøya, een eiland ten zuiden van de stad. Of trek uit naar Fiskebrygga, een voormalige vissershaven. Andere highlights zijn het Sørlandets Kunstmuseum en het Baneheia en Ravnedalen National Park.

Stavanger
Een must see in Stavanger is de wereldberoemde Preikestolen klif (de Preekstoel). Alleen al de wandeling hier naartoe is een voor in de boeken. De 600 meter hoge klif serveert je een van de allerallermooiste uitzichten ter wereld. Word je niet zo warm van een dagje klauteren? In de stad ga je je niet vervelen. Stavanger is namelijk een echte studentenstad en biedt daarom genoeg uitgaansgelegenheden. 

Haugesund
Bij het Åkrafjord vind je de Langfoss waterval, een waterval die zo’n 600 meter naar beneden dropt. Deze parel kun je ’t beste bewonderen via een boottocht. Ook is de stad een prima bestemming voor kampeer-, ski- en zwemverslaafden! 

Bergen
Ook Bergen is, net als Stavanger, een echte studentenstad. Op cultureel en op uitgaansgebied is hier daarom genoeg te beleven! De stad staat vooral bekend om z’n geschiedenis, oude cultuur en omliggende zeven fjorden (waaronder de Hardangerfjord en de Sognefjord). Oh en: voor een mooi uitzicht op de stad neem je de Fløibanen, een kabelspoorbaan die je naar de top van de berg brengt.


Hardangervidda National Park
Dit nationale park ligt op het grootste bergplateau van Noord-Europa en is het grootste natuurpark van het Noorse vasteland. Wat je hier zult spotten? Een enorm rijk bos met diepe uitgesleten ravijnen, kale rotspieken met weidse uitzichten en oude moerassen. Een behoorlijke stapel natuur dus!

Aurlandsfjellet 
Misschien wel een van de mooiste wegen van Noorwegen. Deze weg leidt je langs dorre, verlaten landschappen van sneeuw en rotsen die je hoofd zullen doen omkijken. Wil je het allermooiste uitzicht van de Aurlandsfjellet van je lijst afstrepen? Ga dan naar het Stegastein viewpoint, waar het uitzicht een wel heel dik cadeau voor je ogen is.


Geirangerfjord
Dit fjord is een van de paradepaardjes van Noorwegen. De ingrediënten? Puurblauw water, kletterende watervallen en met sneeuw bedekte bergen op de achtergrond. Verder vind je hier ook spectaculaire bossen met uitstekende rotsen en diepe fjorden.Check ook deze roadtrip langs de oostkust van Zweden!